Najzdravija Dijeta


Najzdravija je dijeta kod koje u prehranu uključujete sve vrste namirnica (i masti, i ugljikohidrate, i voće i povrće, proteine,...), ali u određenim količinama. Ako jedete raznoliko, ali u dozvoljenim količinama, vaš će organizam biti zdrav i nećete imati problema sa viškom kilograma.                                          
  Problem sa viškom kilograma se javlja kada se u prehrani pojavi nesrazmjer unesenih namirnica - previše jedne, a premalo druge skupine namirnica. Tada dolazi do promjena kod ljudskog metabolizma i probave, te općenito lošeg stanja organizma, pada imuniteta i raspoloženja, što sveukupno rezultira povečanjem broja kilograma.
Na slici je prikazan preporučeni odnos unosa namirnica za ljudski organizam:


 Namirnice za Mršavljenje
Također, problem sa viškom kilogramima javlja se u slučaju premale fizičke aktivnosti ljudskoga organizma. Preporučeno je minimalno bavljenje fizičkom aktivnosti od npr. pola sata šetnje dnevno ili neka druga vrsta fizičke aktivnosti. Bitno je pronači program koji odgovara vama i vašem vlastitom stilu života, da li je to odlazak u teretanu, šetnja, vožnja bicikla, plivanje ili ples – nebitno koja vrsta aktivnosti, bitno je da ste aktivni.

Najvažniji aspekt dijete (ili normalne prehrane) je samokontrola i izdržljivost, treba se držati propisanih pravila i ne dozvoljavati samome sebi istupe od toga. Naravno, treba imati na umu da se pravila koja ste si odredili i pridržavate, i to cijelo vrijeme, a ne samo nekoliko dana pa onda opet po starom.

Iskustva pokazuju da je največi problem kod prevelikog broja kilograma povečana konzumacija namirnica iz skupine ugljikohidrata i masti (slatkiši i grickalice, zaslađeni napitci). Zato, kada ste gladni, nemojte posegnuti za čokoladom, kolačima, čipsom, već uzmite komad voća ili povrća, bademe, kikiriki,...

Zaključak:
Ako provodite neku od dijeta navedenih na ovom blogu i smršavite čak i desetak kilograma, pa se zatim vratite na stari način prehrane i životnih navika, rezultati će biti i više nego razočaravajuči.
Za mršavljenje je potrebno promijeniti cjelokupni životni stil - prehranu, navike, tjelesnu aktivnost, uvesti viši stupanj samokontrole. Tek onda ćete vidjeti dugoročne rezultate.


Nema komentara:

Objavi komentar