4 Faze Dukan dijete


1.    FAZA NAPADA – čisti proteini
 
Kao što je prethodno objašnjeno, traje ovisno o kilaži koju želite izgubiti:
-    do 4 ili 5 kg – 2 dana
-    do 9 kg – 3 dana
-    do 18 kg – 5 dana
-    od 18 kg naviše – 7 do maksimalno 10 dana

Prvu fazu dijete čine isključivo proteini. Smijete konzumirati samo namirnice s visokim udjelom proteina i minimalnim udjelom masti.
Lista namirnica dozvoljenih u prvoj fazi Dukanove dijete: 
 
Nemasna govedina i teletina(odrezak, fille), zečetina, iznutrice, piletina i puretina(bez kože), kuhana nemasna šunka, svi morski plodovi, surimi i riba,  jaja, malomasni jogurti (ne voćni), posni sir, obrano mlijeko.   

Navedene namirnice najbolje je pripremati na roštilju, tavi ili u pećnici, ili kuhati i to bez dodatka ulja ili masti. Od začina dozvoljeni su biljni začini, soja sos, ocat, luk, senf, sol, sok limuna.
Preporuča se jedan obrok zobenih mekinja u količini od 5-6 jušnih žlica. Možete ih pomiješati s bjelanjcima i sladilom i napraviti palačinku, ili u kombinaciji sa sirom. Nemojte zaboraviti vodu, 1,5 l dnevno (mogu naravno i čajevi, kava, beskalorični sokovi).
U ovoj fazi ponuđene namirnice možete jesti kad god želite i koliko god želite.

Lista zabranjenih namirnica u prvoj fazi Dukanove dijete: 
Zabranjene su proteinske namirnice s većim udjelom masti, npr. svinjetina, masnija govedina, janjetina, ovčetina, guska, pačetina, masni sirevi.
U ovoj fazi Dukanove dijete ne preporuča se vježbanje, teretana ili teže fizičke aktivnosti.

2.    FAZA GUBLJENJA TEŽINE – proteini i povrće

Ovu fazu dijete primjenjujete sve dok ne postignete željenu tjelesnu masu.
Prehrana se sastoji od obroka iz prve faze uz dodatak povrća.

Potrebno je 5 dana jesti proteine s povrćem, a zatim 5 dana isključivo proteine – kao u prvoj fazi. Preporučamo periode od 5 dana, ali možete kombinirati i više ili manje dana, prema želji. Također, povrće možete u prehranu uključiti svaki drugi dan.

Lista namirnica dozvoljenih uz sve one iz prve faze: 
Rajčica, krastavci, rotkvica, špinat, brokula, šparoga, poriluk, kupus, gljive, celer, komorač, tikvice, patlidžan, paprika, sve vrste salata, mrkva, repa. Povremeno se mogu ubaciti mrkve, korjenasto povrće (npr. rotkvice), artičoke.

Lista zabranjenih namirnica u drugoj fazi Dukanove dijete: 
Riža, krumpir, slatki kukuruz, grašak, grah i leća, avokado, svo voće.
Ulje i masnoće i dalje su zabranjeni, dozvoljeno je  koristiti neki bezmasni i bezšećerni dressing (limunov sok, jogurt, začini, ocat).

Svakodnevno se konzumira 2-5 žlica zobenih mekinja i počinje se sa tjelesnom aktivnošču od minimalno 30 minuta dnevno.
 

3.    FAZA KONSOLIDACIJE

U ovoj fazi u prehranu se dodaje dodatno povrće kao i voće. Trajanje ove faze možete izračunati tako da broj izgubljenih kilograma pomnožite sa 10, npr. za 5 izgubljenih kilograma, ova faza traje 50 dana, za 3 kg traje 30 dana.                  

Cilj ove faze je spriječiti povratak kilograma izgubljenih tijekom dijete, te priviknuti tijelo na nešto veći unos kalorija. 
Pravila u ovoj fazi dijete su ista kao i u prve 2 faze, konzumirate iste namirnice, s time da povrće uključujete svakodnevno. Također, konzumirate i jedno serviranje voća dnevno.

Dozvoljene su: jabuke, bobičasto voće, dinje, grejp, kivi, kruške, breskve, nektarine, mango. Dodatno, dozvoljeno je konzumirati i 2 kriške kruha od cjelovitog brašna dnevno.
U prehranu se ubacuje do 4 dkg sira (polumasnog) dnevno, te 2 puta tjedno obrok od tjestenine ili riže.
Jednom tjedno ubacuje se i „nagradni obrok“, tada jedete što god želite, ali ipak pripazite na količinu.

Zabranjene namirnice su: banane, grožđe, trešnje – zbog većeg udjela šečera.
Svakodnevno unosite 2 žlice zobenih mekinja i nastupate sa tjelesnom aktivnošću od minimalno 30 minuta dnevno.
Jedan dan u tjednu mora biti isključivo proteinski, kao u prvoj fazi dijete.
 

4.    FAZA STABILIZACIJE – do kraja života

Ovo je faza koja traje do kraja života.
Do kraja života jedan dan u tjednu dozvoljeni su samo proteini, dok ostale dane možete jesti što god želite, nema zabranjene hrane.
U prehranu se dodaju i ostale ugljikohidratne namirnice, kao i masti. Dopuštena su 2 obilnija obroka tjedno.
Vrlo važno je ostati umjeren u prehrani, te kretati se svakodnevno – također umjereno (npr. 30 minuta dnevno). Preporuka je ostati tjelesno aktivan, barem 30 minuta dnevno.
Ako se pridržavate navedenih pravila i uputa, ova dijeta će za vas zasigurno biti uspješna. Uživajte u svom novom tijelu!


2 komentara:

  1. Kupovni suhomesnati proizvodi (salame, parizeri, paštete, hrenovke, kobasice), domaći suhomesnati proizvodi (slanina, šunka, kobasica, kulen, čvarci,...) kako se gleda na to?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da od toga mogu samo ćureća i pileća prsa

      Izbriši