Atkinsova Dijeta



Atkinsova dijeta je proteinska dijeta i zasniva se na prehrani sa visokim unosom proteina, te niskim unosom ugljikohidrata. Isključenje unosa ugljikohidrata rezultira time da se organizam očisti od naslaga sala. Dijeta je namjenjena osobama koje žele mršaviti i izgubiti veći broj kilograma.
Primjenjujuči ovu dijetu nećete biti gladni, možete jesti i više od 3 puta na dan, te hranu ne trebate posebno mjeriti i brojiti kalorije. 

 
Dozvoljene namirnice u Atkinsovoj Dijeti
Dozvoljene namirnice u Atkinsovoj Dijeti
 Atkinsova dijeta je vrlo rigorozna te u prvih 6 dana možete izgubiti do 5 kilograma, dok za 24 dana možete smršaviti i do 20 kg, no morate se pridržavati pravila da ne unosite ugljikohidrate u prehrani – oni blokiraju topljenje masnih naslaga u tijelu. 
Dijeta se sastoji od tri faze. U prvoj fazi maksimalan dozvoljeni unos ugljikohidrata je 20 grama dnevno. Prva faza traje 2 tjedna. U drugoj fazi postepeno se unose ugljikohidrati u prehranu, osobito kroz povrće. U trećoj fazi pronalazite idealnu dnevnu količinu ugljikohidrata koju biste mogli unositi dulje vrijeme, a da ne dobivate suvišne kilograme.

 Prva faza Atkinsove dijete
Cilj ove faze je promjena metabolizma. Unos ugljikohidrata ograničen je na maksimalno 20 grama dnevno. Dozvoljena je konzumacija proteina bez ograničenja, naročito meso, jaja i riba.  Zabranjene namirnice u prvoj fazi Atkinsove dijete su: voće, kruh, žitarice, povrće, alkohol, šećer, brašno, mliječni proizvodi (osim sira, vrhnja i maslaca). Ova faza traje 2 tjedna.

Druga faza Atkinsove dijete
U drugoj fazi očekuje se gubitak kilograma potrošnjom masnih naslaga. U ovoj fazi dozvoljeno je od 15 do maksimalno 40 grama ugljikohidrata dnevno, što potiče organizam na potrošnju masnih zaliha.
Također, kao i u prvoj fazi, konzumiraju se namirnice bogate proteinima bez ograničenja, također je preporučeno osobito meso, riba, jaja.               Zabranjene namirnice u prvoj fazi Atkinsove dijete su: alkohol, voće, šečer, mlijeko, žitarice, jogurt, proizvodi od brašna. U ograničenim količinama dozvoljena je konzumacija sira, povrća, maslina, ulja i masti.        

Treća faza Atkinsove dijete
Ovo je faza održavanja tjelesne težine i traje do kraja života. U toj fazi pronalazite optimalan jelovnik uz koji nećete povratiti izgubljene kilograme.           Pri tome opet obratite pažnju na dovoljan unos namirnica bogatih proteinima, a jedina restrikcija je unos od maksimalno 60 grama ugljikohidrata dnevno. Preporuča se redovita tjelovježba, npr. svakodnevno pola sata šetnje, ili 2 puta tjedno intenzivniji trening po sat vremena(npr. teretana). Također, preporuča se  uzimanje vitaminskih i mineralnih pripravaka.
Zabranjene namirnice u trečoj fazi Atkinsove dijete: kruh, krumpir, brašno,  grašak, zaprška, maslac, slatkiši i šečer, grickalice, sir, liješnjak, tjestenina.
 Sve ostale namirnice su dozvoljene, naravno u normalnim količinama.

Prednosti i nedostaci Atkinsove Dijete
Brz gubitak kilograma najveća je prednost ove dijete.
Glavni nedostatak ove dijete je visokoproteinska prehrana, takva prehrana nije zdrava te opterečuje jetru i bubrege, te cijelokupni imunitet.
Zbog toga se ne preporuča dijetu provoditi kroz duže vremensko razdoblje, dozvoljeno je najviše mjesec dana, no i za to vrijeme možete smršavjeti i izgubiti velik broj kilograma.
Uz ovu dijetu preporučeno je uzimanje vitaminskih pilula koje će nadoknaditi očigledan manjak vitamina i minerala.

Primjer jelovnika Atkinsove dijete
1. faza
Doručak: omlet od dva jaja sa šunkom ili slaninom
Ručak: odrezak s roštilja s malo šparoga ili špinata
Večera: kuhana riba i mala porcija sezonske salate
2. faza
Doručak: dva meko kuhana jaja s nekoliko rotkvica
Ručak: sir, mahune s uljem i začinskim travama, odrezak od mljevenog mesa
Večera: piletina bez kože s roštilja, kuhana cvjetača  i gljive




Nema komentara:

Objavi komentar